פצעי האפטה עלולים להופיע כבר מגיל צעיר אצל ילדים ואף בקרב תינוקות. כך שבמידה והילד או התינוק מראה סימני כאב, בוכה, צורח או מסרב לאכול ייתכן כי ההתנהגות קשורה לכך שהוא סובל מאפטות בפה.
האפטות הן כיבים קטנים בעלי קוטר של מילימטרים בודדים אשר חולפים לרוב אחרי מספר ימים (כשבוע-שבועיים) ובמקרים חריגים בהן התפתחו אפטות בקוטר גדול הן עלולות להישאר איתנו שבועות עד חודשים ובמקרים מסוימים אף "להותיר זיכרון" לא נעים בדמות צלקת באזור שבו היא נוצרה בפה.
מרבית האוכלוסייה בישראל ובעולם סובלת מאפטה לפחות פעם אחת במהלך החיים ואצל חלק לא קטן מאיתנו זה כבר קורה מגיל צעיר. וכשזה קורה בגילאים המוקדמים הסבל הוא גדול יותר, או לפחות נתפס ככזה עם ההיכרות הראשונית עם הכיבים המטרידים.
הסיבה להופעתם של הכיבים בפה אצל ילדים או מבוגרים אינה ברורה ואין גורם חד משמעי לכך. הסיבות יכולות הן מסיבות פיזיות ומטבוליות הקשורות למחלות שונות (הקשורות בעיקר למעי ומערכת העיכול), תזונה לקויה (צריכה של מזונות מסוימים או מחסור בויטמנים ומינרלים), חבלה גופנית (כמו נשיכה בשוגג של הלשון בעת אכילה) והן מסיבות מנטאליות הקשורות ללחץ נפשי ועייפות.
אז מה עושים במקרה והילד סובל מהתופעה? כיצד נרגיע אותו?. לצערנו, גם כיום עדיין אין תרופה אשר מעלימה לחלוטין את האפטות, מרבית מהתרופות והטיפולים השונים מסייעים בעיקר בהקלת הכאבים וייתכן כי חלקם אף מזרזרים במידה מסוימת את תהליך ההחלמה, אך זאת ללא סימוך מדעי מובהק. הנה השיטות המרכזיות:
שיטות טיפול קונבנציונאליות
משחות
אחד הפתרונות היעילים להקלת הכאבים הוא מריחה של משחות מאלחשות. המשחה למעשה מרדימה את האזור בו נוצרה האפטה, נדבקת עליו ומגנה עליו, כך שהכאב לא מורגש וניתן להעביר את הימים כבשגרה עד שהיא תחלוף. אחת המשחות הפופולאריות היא אורלמדיק. משחות אלו אינן צריכות מרשם רופא.
תרופות
במקרים בהן הילדים סובלים מכאב רב או מפצעים מרובים וגדולים ישנה אפשרות לקבל מרשם מהרופא לשם קבלת מרשם לאנטיביוטיקה או סטרואידים.
מדבקות
ישנן מדבקות המכילות חומר אכיל, אשר מכסות את האפטות ובכך גורמות בהקלה על הכאב עקב אי המגע עימן.
שטיפת בפה במי חמצן זוהי שיטה נוספת להקלה על הכאבים בקרב מבוגרים, אך הדבר אינו מומלץ לילדים מחשש לבליעה. כמו כן, הדבר עלול לגרום לחמצון של רקמות פה הרכות.
שיטות טבעיות
שימוש בתכשירים מבוססי צמחי מרפא
ניתן להשתמש בספריי או טיפות המסייעים בהקלה על הכאבים אצל תינוקות וילדים.
תרופות סבתא וטיפולים ביתיים
עלי מרווה
פתרון "תרופת סבתא" יעיל הוא לשתות תה עם חליטת עלי מרווה, ניתן להוסיף לחליטה רוזמרין, קמומיל, ליקוריצה וכוסברה.
סירופ חרובים
שטיפה נוספת לפה ניתן לעשות באמצעות סירופ חרובים נטול סוכר, להוסיף טיפות שמן ציפורן ולמרוח על הפצע.
פרופוליס ודבש
פרופוליס זהו דבש דבורים, העשוי לסייע בהקלה על הכאבים, על בסיס חומר זה משתמשים להקלה גם בסימפטומים של חומציות וכאבים בגרון. ניתן להשתמש בחומר זה עבור פעוטות. כמו כן, ניתן למרוח דבש עם טחינה גולמית על האפטה להקלה בכאב.
גרגור וזריית מלח
הפעולה באופן ראשוני גורם להגברת הכאב אך לאחר זמן קצר היא מסיייעת בשיכוך הכאב. מומלץ להשתמש בה לפני השינה בקרב ילדים. הפעולה פשוטה – ממיסים מעט מלח בכוס מים חמים, לגרגר את המים ולירוק אותם, הלוך וחזור מספר פעמים ביום. אפשרות נוספת היא לזרות מלח על הפצעים, גם כאן מדובר בפעולה שעשויה לכאוב לזמן קצר ולכן יש לקחת את זה בחשבון ולהרגיע את הילד לפני.
חלב עיזים
מריחה של חלב עיזים על הפצעים עשויה להקל על הכאבים, אך שיטה זו מומלצת יותר למבוגרים, יש לקחת בחשבון כי מדובר בחלב לא מפוסטר והוא עלול לגרום להתפתחות זיהומים.
סודה לשתייה
ניתן להשתמש בתמיסת סודה לשתייה, בדומה לזריית מלח מדובר בפעולה שכואבת וצורבת בהתחלה, אך זה מרגיע את המקום בהמשך.
דיקור סיני
מומלץ בעיקר במקרים בהן הילדים סובלים מהתופעה באופן חוזר ולעיתים תכופות לשם טיפול נקודתי.
טיפולי מנע
תזונה
אחד האלמנטים החשובים במניעת היווצרות הכיבים הוא שמירה על תזונה נכונה, הן בקרב ילדים והן אצל מבוגרים. המפתח הוא למנוע עודף חומציות בגוף ולצמצם את מידת הרעלים במעי. זאת ניתן לעשות על ידי הימנעות ממזונות רוויים בסוכר, מלח, חומרי טעם וריח ובאופן כללי מאוכל חריף ומתובל. מה כן מומלץ לאכול? פירות וירקות העתירים בוויטמינים חיוניים, אך שאינם חומציים (כמו פירות הדר, עגבניות ומלפפונים חמוצים) וכן דגנים וקטניות העשירים באבץ כמו כוסמת, עדשים, קוסקוס, אגוזים ועוד.
היגיינה
לשמירה על היגיינה יש תפקיד חשוב במניעת אפטות והיא כוללת בין היתר:
- מניעה ממגע בפה באצבעות מלוכלכות
- מומלץ לצחצח שיניים אחרי כל ארוחה ולהימנע משימוש ממשחות שיניים המכילות SDS
- בבתים בהם יש בעל חיים יש להקפיד לשטוף את הידיים של הילד לאחר שהוא נגע בו מכיוון שהוא חשוף לחיידקיים אשר נמצאים על בעל החיים.
טיפול רגשי
אחת הסיבות להופעת האפטות הוא מצבי לחץ ועייפות. לכן חשוב לדאוג לצרכי הרגשיים של הילד, להקפיד על אווירה שלווה בבית ובמקרים בעייתים ניתן לשקול אף טיפול מקצועי.