סיבות להיווצרות אפטות בפה
האפטות עלולות להיווצר ממספר סיבות – אם זה עקב חבלה, תזונה לקויה, אי שמירה על היגיינה ומתח נפשי. כלומר, מבחינה רפואית אין סיבה אחת שניתן להצביע עליה כגורם ישיר ועיקרי ליצירת האפטה, אלא ישנם מכלול סיבות אשר נמצא להן קשר כלשהו עם יצירת האפטות, נסקור את הסיבות המרכזיות:
טראומה פיזית
נשיכה של השפתיים, פנים הלחיים או הלשון בשוגג (למשל בעת לעיסה), חתך מגשר בשיניים, חתך ממזון חד יכולים להוביל להיווצרותן של האפטות.
מחסר במרכיבים תזונתיים חיוניים
מחסור בויטמינים ומינרלים חיוניים, אשר קשורים לרוב לבעיות במערכת העיגול, קשורות להיווצרות הכיבים המטרידים, כגון: מחסור בויטמין C ובויטמנים מקבוצת B, ומחסור במינרלים כמו אבץ, ברזל, סידן וחומצה פולית.
בעיות במערכת העיכול
נמצא קשר בין התפתחות הכיבים בפה לבעיות ומחלות הקשורות למערכת העיכול, כגון: ציליאק, קרוהן, קוליטיס כיבית, קנדידה, בכצ'ט (דלקת מערכתית של כלי הדם הפוגעת בריריות).
אלרגיות שונות
אלרגיה לסוגי מזון שונים, כגון: מוצרי חלב (חלב מפוסטר, גבינות) וחיטה וכן אלרגיה לגורמים שונים אשר באים במגע עם הפה כמו מכשור אורתודנטי.
גורם גנטי
נמצא מחקרית כי יש קשר גנטי, כך שהסיכוי של ילדים שהוריהם סבלו מאפטה גבוה יותר באופן משמעותי (כ-90%) לסבול מהכיבים. מה גם שחומרת הכיבים עלולה להיות גדולה יותר ולהופיע בגיל צעיר יותר במקרים של הופעתן בקרב המשפחה.
סיבות פסיכולוגיות
נמצא קשר בין מצבים של לחץ, מתח נפשי ועייפות רבה להיווצרותן של אפטות. במקרים בהן מדובר באפטות חוזרות ניתן לשקול התערבות של טיפול פסיכולוגי מקצועי, בייחוד בקרב ילדים.
מחלות שונות
נמצא קשר להימצאות הכיבים אצל הסובלים ממחלת האיידס – HIV (בשלב המאוחר של המחלה והם לרוב כואבים יותר מכיבים שהופיעו אצל אדם בריא) ומבעיות של אי-תפקוד נויטרופילים (תאי דם לבנים).
תסמונת PAFA – מופיעה אצל ילדים עד גיל 10, מלווה בכאבי גרון, חום, הגדלה של בלוטות הלימפה וכן הופעת אפטות בחלל הפה.
שימוש בתרופות מסוימות
תרופות וטיפולים עמם מצא קשר להופעת הפצעים בפה:
- תרופות אנטי דלקתיות (שאינן סטרואידים)
- חוסמי בטא
- אנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון)
- טיפול כימותרפי